0

Vartotojų informavimo reikalavimai

Maisto ženklinimas – tai su maisto produktu susiję žodžiai, duomenys, prekės ženklai, registruotas prekės pavadinimas, vaizduojamoji medžiaga arba simbolis, pateikti ant pakuotės, dokumente, informaciniame lapelyje, etiketėje, žiede ar lankelyje, pridedamuose prie tokio maisto produkto arba jį nurodančiuose.

Svarbu! Nurodyti privalomi duomenys ant pakuotės ar etiketėje turi būti atspausdinti taip, kad būtų užtikrintas aiškus jų įskaitomumas, šriftu, kurio rašmenų x aukštis, būtų lygus 1,2 mm arba didesnis. Jeigu pakuotės didžiausias paviršiaus plotas yra mažesnis nei 80 cm², tokiu atveju šrifto dydžio x aukštis turi būti lygus 0,9 mm arba didesnis.

Maisto produktų ženklinimas vykdomas vadovaujantis Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (ES) Nr. 1169/2011, Higienos norma HN 119:2014.

Šie teisės aktai nustato vartotojų informavimo apie maisto produktus ir maisto produktų partijos identifikavimo reikalavimus. Ženklinimo reikalavimai taikomi visiems į restoranus, ligonines, valgyklas ir kitas viešojo maitinimo įstaigas teikiamiems maisto produktams.

Bendrieji ženklinimo reikalavimai

  • Ženklinamiems maisto produktams neturi būti priskiriamos gydomosios ar profilaktinės savybės.
  • Jei maisto produktai galutiniam vartotojui ar viešojo maitinimo įstaigai yra pateikiami nefasuoti, higienos normoje nurodyta informacija pateikiama atitiktį patvirtinančiuose dokumentuose ar kainų etiketėse.
  • Ženklinimo informacija turi būti pateikta valstybine kalba. Papildoma ženklinimo informacija gali būti pateikta ir užsienio kalbomis.

MAISTO PRODUKTO ŽENKLINIMO PAVYZDYS

pastedGraphic.png

          Sudedamųjų dalių sąrašas

  • Į sudedamųjų dalių sąrašą įtraukiamos visos gamyboje naudotos maisto produkto sudedamosios dalys mažėjančia tvarka pagal kiekį.
  • Alergiją ar netoleravimą sukeliančios medžiagos arba produkto pavadinimas pabrėžiamas pateikiant jį taip, kad jis aiškiai išsiskirtų iš kitų sąrašo sudedamųjų dalių, pavyzdžiui, pasirenkant tam tikrą šriftą, stilių arba fono spalvą.
  • Maisto produktų, kuriuose yra daugiau kaip 0,9 % genetiškai modifikuotų organizmų (GMO), ženklinimo etiketėse turi būti nurodyta, kad produkto sudėtyje yra genetiškai modifikuotų organizmų, pavyzdžiui: „Šiame produkte yra genetiškai modifikuotų organizmų“ arba „Šiame produkte yra genetiškai modifikuoto (-ų) [organizmo (-ų) pavadinimas]“.

Grynasis kiekis

  • Skysčių grynasis kiekis privalo būti nurodytas litrais, centilitrais arba mililitrais, kitų produktų – kilogramais arba gramais.
  • Kai kietas maisto produktas pateikiamas skystoje terpėje, ženklinant nurodomas ir grynasis maisto produkto svoris be skystos terpės, o jei maisto produktas yra glazūruotas – be glazūros.
  • Pavyzdžiui, ženklinant konservuotus žirnelius nurodoma: grynasis svoris 690 g, sausasis svoris 430 g.

Maistingumo deklaracija

  • Maistingumo deklaracijoje nurodoma ši informacija:
  • energinė vertė ir riebalų, sočiųjų riebalų rūgščių, angliavandenių, cukrų, baltymų ir druskos kiekiai.
  • Deklaracijos turinys gali būti papildytas nurodant mononesočiųjų riebalų rūgščių, polinesočiųjų riebalų rūgščių, poliolių, krakmolo, skaidulinių medžiagų ir vitaminų ar mineralinių medžiagų (kurių kiekiai yra dideli) kiekius.
    • Informacija nurodoma 100 g arba 100 ml produkto.
    • Energinė vertė ir maistingųjų medžiagų kiekiai taip pat gali būti nurodomi vienai porcijai ir (arba) vartojimo vienetui, jei etiketėje nurodomos naudojamos porcijos arba vieneto kiekis ir pakuotėje esančių porcijų arba vienetų skaičius.

Teiginiai apie maistingumą

Teiginys apie maistingumą – apibūdinimas, kuriuo tiesiogiai ar netiesiogiai teigiama, kad produktas turi tam tikrų naudingų savybių dėl kaloringumo, maistinių arba kitų medžiagų, pavyzdžiui: „daug omega-3 riebalų rūgščių“ ar „be riebalų“.

Teiginiai apie sveikumą

  • Teiginys apie sveikumą – teiginys, kuriuo tiesiogiai ar netiesiogiai užsimenama, kad esama ryšio tarp maisto produkto kategorijos, maisto produkto ar vienos jo sudedamųjų dalių ir sveikatos, pavyzdžiui: „Geležis padeda palaikyti normalų raudonųjų kraujo kūnelių ir hemoglobino susidarymą“ ar „Graikiniai riešutai padeda gerinti kraujagyslių elastingumą“.
  • Leidžiama vartoti tik tuos teiginius apie maistingumą ir sveikumą, kurie atitinka 2006 m. gruodžio 20 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr.1924/2006 dėl teiginių apie maisto produktų maistingumą ir sveikatingumą ir yra įtraukti į leidžiamų vartoti teiginių sąrašus.

Minimalus tinkamumo vartoti terminas

Tinkamumo vartoti terminas nurodomas taip:

  • „Geriausias iki…“, kai datoje rašoma diena (pvz., 05-12-2019), arba „Geriausias iki …12-2019 (pabaigos)“, kitais atvejais šalia šių žodžių užrašoma data arba nuoroda į tai, kurioje pakuotės vietoje ji yra.
  • Tačiau maisto produktų, kurie mikrobiologiniu atžvilgiu yra greitai gendantys, minimalus tinkamumo vartoti terminas nurodomas taip: „Tinka vartoti iki…“ ir įrašoma data (diena, mėnuo, metai) arba nuoroda į tai, kurioje ženklinimo vietoje ji nurodyta, o po šios informacijos, jei reikia, aprašomos laikymo sąlygos, kurių būtina paisyti.

Užšaldymo data

Reikia nurodyti šaldytos mėsos, šaldytos mėsos pusgaminių ir šaldytų neperdirbtų žuvininkystės produktų užšaldymo datą arba pirmojo užšaldymo datą, jei produktas buvo užšaldytas daugiau nei vieną kartą: „Užšaldyta … (data)“.

Data rašoma taip: diena, mėnuo ir metai.

Maisto tvarkymo subjekto pavadinimas ir adresas

Turi būti nurodytas Europos Sąjungoje įsisteigusio ir atsakingo už informaciją apie maistą maisto tvarkymo subjekto (gamintojo, pakuotojo, pardavėjo ar importuotojo į Europos Sąjungos rinką) pavadinimas ir adresas.

Pavyzdžiui: gamintojas UAB „XVG“, adresas: Ygrikų g. 191, LT-07170 Vilnius, Lietuva.

Informacija apie ekologiškumą

ES pagaminti ir supakuoti ekologiški maisto produktai turi būti paženklinti ES ekologinės gamybos logotipu. Šalia taip pat turi būti nurodyta kontrolės įstaigos, tikrinančios ir sertifikuojančios ekologinės produkcijos gamintojus, pavadinimas ir kodas bei „ES žemės ūkis“, „ne ES žemės ūkis“,

„ES ir ne ES žemės ūkis“ arba konkrečios šalies, kurioje produktas ar jo pagrindinės žaliavos buvo išaugintos, pavadinimas.

Lietuvoje užauginti ar pagaminti ekologiški žemės ūkio ir maisto produktai privalo turėti ir prekės ženklą „Ekologinis žemės ūkis“

pastedGraphic_1.png                      pastedGraphic_2.png

Simbolis „Rakto skylutė“

• Tai Sveikatos apsaugos ministerijos Lietuvoje įteisintas tarptautinis maisto produktų ženklas, kuris taip pat naudojamas Švedijoje, Danijoje, Norvegijoje bei Islandijoje.

pastedGraphic_3.png

• „Rakto skylutės“ simboliu žymimi maisto produktai, kuriuose: mažiau riebalų, mažiau cukraus, mažiau druskos, daugiau maistinių skaidulinių medžiagų nei kituose tos pačios grupės produktuose.

• Juo siekiama: mažinti Lietuvos gyventojų sergamumą širdies ir kraujagyslių, onkologinėmis ligomis, antsvoriu, nutukimu, antrojo tipo cukriniu diabetu.