Skip to main content

Alerginė kryžminė tarša

Gaminant maistą, kuriame neturi būti alergijas ir netoleravimą sukeliančių medžiagų, ypač svarbu išvengti alerginės kryžminės taršos. 

Labai alergiškiems asmenims, ypač vaikams, alergines reakcijas gali sukelti net labai maži alergeno kiekiai, t. y. jų pėdsakai, pvz., aliejuje, kuriame buvo keptas patiekalas, sudėtyje turintis riešutų, kiaušinių ir (ar) žuvies, gali būti šių produktų pėdsakų, todėl tas pats aliejus negali būti naudojamas kitiems patiekalams gaminti. 

Efektyviausias būdas, siekiant išvengti kryžminės taršos alergenais – naudoti skirtingą (paženklintą) inventorių (indus, įrankius) skirtingiems maisto produktams. 

Tais atvejais, kai yra naudojamas tas pats inventorius ar įranga, turi būti užtikrinama, kad darbo paviršiai ir įranga būtų kruopščiai išvalyti. 

Maisto tvarkymo darbuotojai, prieš pradedant darbą su maistu, turi taisyklingai nusiplauti rankas