Bakterijos

Bakterijos:  Tai vienaląsčiai organizmai, kurių ląstelės neturi branduolių. Dėl to jos dauginasi skildamos perpus.

Bakterijos geriausia dauginasi kai pakanka maisto ir joms palanki temperatūra.

Esant įdealioms sąlygoms jos skyla pusiau kas dešimt – dvidešimt minučių.

Bakterijų poveikis žmogaus organizmui turi ne vien tik teigiamą pusę, jos neretai sukelia sunkias ir net pavojingas gyvybei ligas.

Dažniausiai į organizmą kenksmingos bakterijos patenka per nešvarias rankas, blogai apdorotą maistą, taip pat, jei ruošiant maistą buvo nesilaikoma higienos normų.

Esant skirtingoms temperatūroms, bakterijų gyvybingumas skiriasi. Pavyzdžiui, esant 0-5 laipsnių temperatūrai, bakterijos dauginasi lėtai, palankiausia temperatūra bakterijoms daugintis yra 37°C. (pvz.: jei maistas ilgesnį laiką bus laikomas 16-52 laipsnių temperatūroje (pavyzdžiui, nuo saulės prikaitusiame automobilyje) – tokios sąlygos bus palankios ne tik bakterijoms daugintis, bet ir išskirti toksinus. Todėl tokiomis sąlygomis laikyto maisto nerekomenduojama valgyti, nes juo galima apsinuodyti.

100°C temperatūroje žūva dauguma bakterijų, tuo tarpu 116 -121 laipsnių temperatūra yra pražūtinga jau visoms bakterijoms.