Skip to main content

Išvados

  • Mikroorganizmai – labai mažos gyvybės formos, kurios matomos tik per mikroskopą.
  • Tam, kad bakterija augtų ir daugintųsi turi būti tam tikros sąlygos, joms reikia maisto, drėgmės, tinkamos temperatūros, laiko, kad galėtų pasidauginti ir kai kurioms reikia deguonies, kai kurioms nereikia.
  • Kai kurios bakterijos yra gerosios, naudojamos jogurto, sūrio gamybai, mielės naudojamos duonai ir alui, kai kurie pelėsiai naudojami pelėsinio sūrio gamybai. Kitos bakterijos yra blogosios – patogeninės – jos sukelia maisto apsinuodijimą, dauginasi labai greitai ir gamina maiste toksinus.
  • Patogenai yra nematomi nepakeičia maisto išvaizdos, maistas kvepia ir yra normalaus skonio, o ligos simptomai pasireiškia vėliau.
  • Mikroorganizmus galime sunaikinti dviem būdais cheminiu ir karščiu.
  • Sporos yra būdas mikroorganizmams išgyventi, jos pakenčia karštį, sausrą ir kt. nepalankias sąlygas ir pradeda dauginti kai sąlygos tampa palankios.