Skip to main content

Kontrolė apima

  • Bendrų reikalavimų įvertinimą
  • Personalo asmens higienos reikalavimus
  • Maisto tvarkymo reikalavimus

Bendrų reikalavimų įvertinimą:

  • Ar patalpos tinkamo dydžio, išplanavimo, suremontuotos,  geros būklės, švarios, tvarkingos, ir įrengtos taip, kad būtų išvengta žaliavų ir produktų užteršimo.
  • Ar grindys, sienos, lubos, durys, langai atitinka higienos reikalavimus.
  • Ar užtikrinama tinkama ir pakankama natūrali ir (ar) mechaninė ventiliacija.
  • Ar užtikrinamas natūralus ir (ar) dirbtinis apšvietimas.
  • Ar tinkamai įrengtos darbuotojų persirengimo patalpos.
  • Ar tinkama nuotekų surinkimo sistema.
  • Ar tinkamai įrengti tualetai, pakankamas jų skaičius, užtikrinami higienos reikalavimai.
  • Ar tinkamai užtikrinamas tinkamas karšto ir (ar) šalto geriamojo vandens tiekimas .
  • Ar pakankamas patogiose vietose įrengtų rankoms plauti skirtų praustuvų, aprūpintų šaltu ir karštu tekančiu .vandeniu, rankų plovimo, dezinfekavimo ir sausinimo priemonėmis, skaičius.
  • Ar įrengta patalpa (vieta) valymo, dezinfekavimo medžiagoms, ir įrangai laikyti.
  • Ar užtikrinama, kad atliekos (maisto ir ne maisto) šalinamos tinkamu būdu, netampa taršos šaltiniu.
  • Ar naudojama maisto tvarkymui įranga ir inventorius sumontuoti taip, kad būtų galima valyti, jų paviršius lygus, lengvai plaunamas, dezinfekuojamas.
  • Ar užtikrinama kenkėjų kontrolė.
  • Ar užtikrinama, kad maisto produktams pervežti naudojamos transporto priemonės ir (ar) konteineriai švarūs, geros būklės, tinkamai prižiūrimi.

Personalo asmens higienos reikalavimus

  • Ar užtikrinama, kad visi maisto tvarkymo vietose dirbantys asmenys laikosi asmens higienos.
  • Ar užtikrinamas maistą tvarkančių asmenų mokymas maisto higienos klausimais.

Maisto tvarkymo reikalavimus

  • Ar įdiegta RVASVT principais pagrįsta savikontrolė (GHP ar RVASVT, nurodyti).
  • Ar užtikrinama, kad visuose tvarkymo etapuose maistas saugomas nuo užteršimo, laikomas tinkamomis sąlygomis (temperatūra, kaimynystė).
  • Ar užtikrinamas sušaldytų maisto produktų atšildymas tokioje temperatūroje, kuri nekelia rizikos.
  • Ar užtikrinamas išvežamų, pagamintų patiekalų atsekamumas.
  • Ar laikomasi draudimo naudoti kepimui neskirtus riebalus arba netinkamus kepimui riebalus.
  • Ar užtikrinama, kad patiekalai gaminami pagal standartų, technologinių aprašymų, receptūrų bei kitu norminių teisės aktų reikalavimus.