Maisto gamyba
Potenciali maisto tarša visuomet siejasi su:
✓maisto ruošimu,
✓bakterijų augimu,
✓kryžmine tarša nuo žmonių, objektų, aplinkos ir kt.
Taigi labai svarbu laikytis griežtos tvarkos tvarkant maistą
- Mažinkite laiką skirtą maisto tvarkymui, ypač svarbu produktams turintiems daug baltymų.
- Naudokite tik tam kartui reikiama porcijos dalį.
- Venkite palikti maistą kambario temperatūroje ilgesniam laikui.
- Naudokite tik švarius įrankius ir švarią įrangą.
- Be abejo nepamirškite geros rankų higienos.
Terminis produkcijos apdorojimas
- Turi būti griežta temperatūros kontrolė tam, kad išvengtume per maistą plintančių ligų.
- Virti turite tokioje temperatūroje ir tiek laiko, kad pilnai sunaikintumėte patogenines bakterijas.
- Visada kruopščiai išvirkite kiaušinius, mėsą, vištą ar ryžius.
- Visada dideliu gabalus mėsos ar vištos, jei įmanoma padalykite į mažesnes porcijas.
- Visada imkite gaminių mėginius patikrinimams ir visada tikrinkite jų temperatūrą.
- Geriausia gaminio viduje pasiekti 75 laipsnių temperatūra, jei technologijos to neleidžia tuomet 70 laipsnių išlaikykite keletą minučių.
- Kartais gali paviršius gražiai atrodyti, tačiau labai svarbi temperatūra yra gaminio centre.
- Visada įdarą ir pagrindinį patiekalą apdorokite šiluma atskirai, kad išvengti užteršimo.
Produktų laikymas
- Vienas iš pagrindinių maisto pramonės iššūkių yra veiksminga bakterijų dauginimosi kontrolė arba šio dauginimosi sustabdymas.
- Vieni iš efektyviausių kovos su bakterijomis būdų yra produktų atvėsinimas.
- Maisto produktų atvėsinimas sumažina bakterijų dauginimosi riziką.
- Taip pat tokiu būdų apsaugome maistą nuo galimos taršos. Įskaitant bakterijų augimą, sporų susidarymą, įvairios kilmės kryžminę taršą.
- Kai gaminys jau termiškai apdorotas jį reikėtų kuo greičiau pateikti, kol nepasiekė pavojingos zonos arba greičiau atšaldyti ir laikyti – žemesnėje nei 5 laipsniai temperatūroje.