Skip to main content

Maisto gamyba ir sauga

Maisto gamyba

Potenciali maisto tarša visuomet siejasi su:

✓maisto ruošimu,

✓bakterijų augimu,

✓kryžmine tarša nuo žmonių, objektų, aplinkos ir kt.

Taigi labai svarbu laikytis griežtos tvarkos tvarkant maistą

  • Mažinkite laiką skirtą maisto tvarkymui, ypač svarbu produktams turintiems daug baltymų.
  • Naudokite tik tam kartui reikiama porcijos dalį.
  • Venkite palikti maistą kambario temperatūroje ilgesniam laikui.
  • Naudokite tik švarius įrankius ir švarią įrangą.
  • Be abejo nepamirškite geros rankų higienos.

Terminis produkcijos apdorojimas

  • Turi būti griežta temperatūros kontrolė tam, kad išvengtume per maistą plintančių ligų.
  • Virti turite tokioje temperatūroje ir tiek laiko, kad pilnai sunaikintumėte patogenines bakterijas.
  • Visada kruopščiai išvirkite kiaušinius, mėsą, vištą ar ryžius.
  • Visada dideliu gabalus mėsos ar vištos, jei įmanoma padalykite į mažesnes porcijas.
  • Visada imkite gaminių mėginius patikrinimams ir visada tikrinkite jų temperatūrą.
  • Geriausia gaminio viduje pasiekti 75 laipsnių temperatūra, jei technologijos to neleidžia tuomet 70 laipsnių išlaikykite keletą minučių.
  • Kartais gali paviršius gražiai atrodyti, tačiau labai svarbi temperatūra yra gaminio centre.
  • Visada įdarą ir pagrindinį patiekalą apdorokite šiluma atskirai, kad išvengti užteršimo.

Produktų laikymas

  • Vienas iš pagrindinių maisto pramonės iššūkių yra veiksminga bakterijų dauginimosi kontrolė arba šio dauginimosi sustabdymas.
  • Vieni iš efektyviausių kovos su bakterijomis būdų yra produktų atvėsinimas.
  • Maisto produktų atvėsinimas sumažina bakterijų dauginimosi riziką.
  • Taip pat tokiu būdų apsaugome maistą nuo galimos taršos. Įskaitant bakterijų augimą, sporų susidarymą, įvairios kilmės kryžminę taršą.
  • Kai gaminys jau termiškai apdorotas jį reikėtų kuo greičiau pateikti, kol nepasiekė pavojingos zonos arba greičiau atšaldyti ir laikyti – žemesnėje nei 5 laipsniai temperatūroje.