Skip to main content

Maisto sauga ir kryžminė tarša

Kryžminė tarša

tai fizinis mikroorganizmų pernešimas nuo žmogaus ar objekto ant kito, iš natūralios jų buvimo vietos į kitą, jiems nebūdingą vietą, kur dažniausiai susidaro labai palankios sąlygos naujai mikroflorai augti, intensyviai vystytis ir daugintis.

  • Pavojų kelia mikroorganizmai, patekę į maistą: jie sukelia infekcinės kilmės viduriavimą, pykinimą, vėmimą, žmogaus organizmo dehidrataciją ir/ar sunkias infekcines žarnyno ligas.

Maisto taršos pasekmės:

Jei tai nekontroliuojama gali sukelti rimtas pasekmes tiek gamintojui, tiek vartotojui

Nes:

  • Gali sukelti maistu plintančios ligas
  • Maisto produktai gali sugesti ir tapti netinkami vartojimui
  • Įvairūs vartotojų skundai, dėl nekokybiškų maisto produktų

Maisto taršos pavojai skirstomi į dvi grupes:

  • matomus ir nematomus

Taip pat yra ir dvi nematomo pavojaus grupės:

  • cheminis ir biologinis

Matomas pavojus yra fizinis pavojus. Dažniausiai jis gali būti matomas plika akimi. Pavyzdžiui, plaukai, stiklo šukės, cigarečių nuorūkos, kurie gali būti randami tavo maiste.

Cheminio pavojaus pavyzdžiai būtų: plovikliai, skalavimo skysčiai arba aliejus, riebalai, kuris galėjo patekti į maistą dėl netinkamo indų išskalavimo.

Biologiniam pavojui priskiriami makro ir mikro organizmai. Makroorganizmai tai – žiurkės, pelės, tarakonai, skruzdės ir musės. Jie atkeliauja iš kanalizacijos ir užteršia maistą. Taip pat palikdami ekskrementus. Nei vienas nepageidauja šių papildomų priedų savame maiste.

Mikroorganizmai gali būti dviejų rūšių:

  • naudingi ir kenksmingi

Naudingieji mikroorganizmai yra naudojami sūrio, alaus, acto, jogurto ir duonos gamyboje.

Kenksmingieji mikroorganizmai gali būti dviejų rūšių: “irimą skatinantys” ir “ligas skatinantys”.

Atpažinti irimo procesą sukeliamus mikroorganizmus galima pagal skonį, kvapą, sandarą ir spalvą.

Ligas sukeliantys mikroorganizmai yra neatpažįstami. Jie gali būti apsinuodijimo ar infekcijų priežastis.

Maisto tarša

maisto tarša gali būti:

  1. fizinė,
  2. cheminė,
  3. mikrobiologinė

Maistas gali būti užterštas kai jis nesaugiai gaminamas arba jau yra pagamintas ir nesaugiai laikomas

Maisto taršos šaltiniai gali tapti:

  • Įvairūs priedai, neapdorotas maistas, maisto pakuotės.
  • Žmonės.
  • Įranga ir instrumentai.
  • Patalpos ir aplinka, jei ji yra netvarkinga.