Mikroorganizmų sunaikinimas

Mikroorganizmų sunaikinimas

  • Cheminis kelias
  • Karštis

Cheminis – sterilizacija ar dezinfekcija

Kartštis papuliariausias mikroorganizmų naikinimo metodas

Sterilizacija – visiškas visų mikroorganizmų ir jų sporų sunaikinimas medžiagoje arba – objekto paviršiuje.

Dezinfekcija – daugelio arba visų mikroorganizmų, išskyrus kai kurias bakterijų sporas, sunaikinimas aplinkoje fizinėmis ir cheminėmis priemonėmis

Dezinfekcijos tikslas– patogeninių mikroorganizmų sunaikinimas. Tuo ji skiriasi nuo sterilizacijos, kur sunaikinami visi mikroorganizmai ir jų sporos.

Sterilizavimo metodai skirstomi į

  • Fizikinius
  • Cheminius

Dažniausiai naudojami fizikiniai sterilizavimo metodai yra karštis (nudeginimas liepsna, drėgnas karštis (garai), sausas karštis), filtravimas, ultravioletinė spinduliuotė, jonizuojamoji radiacija

Dažniausia naudojami cheminiai sterilizavimo metodai – cheminių medžiagų tirpalai ir dujos

Po sterilizacijos būtinai reikia patikrinti,ar sterilizuoti objektai yra sterilūs. Tam tikslui naudojami įvairūs indikatoriai.

Dezinfekcija – mikroorganizmų sunaikinimas ant objekto paviršiaus neleidžiant jiems išplisti.

Nuo sterilizacijos skiriasi tuo, kad Dezinfekcija nėra sterilizacija, todėl jos neturėtų būti maišomos.

Dezinfekcija gali būti: aukšto, vidutinio ir žemo lygio.

Skiriami 4 dezinfekcijos pagrindiniai metodai:

  • Mechaninis
  • Biologinis
  • Fizinis (džiovinimas, aukšta temperatūra, žema temperatūra, deginimas, virinimas, pasterizavimas, vandens garai, ultragarsas ir kt.)
  • Cheminis (cheminės medžiagos)

Mechaninis dezinfekavimo būdas – tai sukėlėjų pašalinimas nuo objektų valant drėgnu būdu.

Biologinis dezinfekavimo būdas -veikiantis agentas – gyvas organizmas. Šiuo būdu atliekama profilaktinė vandens dezinfekcija vandentiekių stotyse(filtracija), nutekamųjų vandenų nukenksminimas( biologinės valymo stotys).

 Fizinis dezinfekavimo būdas – tai patogeninių mikroorganizmų sunaikinimas fizinių agentų pagalba: džiovinimas, virinimas, aukšta temperatūra ir kt.

Cheminis dezinfekavimo būdas – labiausiai paplitęs dezinfekcinėje praktikoje (cheminėmis medžiagomis: naudojami chloro junginiai, alkoholiai).

Dezinfekcija gali būti suskirstyta į lygius:

  • Aukšto lygio dezinfekcija
  • Vidutinio lygio dezinfekcija
  • Žemo lygio dezinfekcija

Aukšto lygio dezinfekcija – sunaikinami visi mikroorganizmai (įskaitant bakterijas, virusus, grybelius, ir parazitus), išskyrus bakterijų sporas. Pasiekiama panaudojant chemikalus. Naudojama instrumentų, kitų priemonių, kontaktuojančių su pažeista oda, sveikomis gleivinėmis, paruošimui. Tai vienintėlė alternatyva sterilizacijai, kai ji negalima. Instrumentai ir kitos priemonės gali būti dezinfekuoti virinant, garais, mirkant chemikaluose.

Vidutinio lygio dezinfekcija – sunaikina tuberkuliozės mikobakterijas, daugumą virusų ir bakterijų ir daugumą grybelių.

Žemo lygio dezinfekcija – sunaikina kai kuriuos virusus, grybelius ir bakterijas, panaudojant chemikalus. Bet ši dezinfekcijos rūšis nesunaikina tokių mikroorganizmų, kaip tuberkuliozės mikobakterijos.

Cheminė dezinfekcija – kai vartojami cheminiai junginiai, kurie geba pašalinti didžiąją dalį patogeninių mikroorganizmų, išskyrus sporas, nuo negyvų daiktų ir paviršių.