Skip to main content

Rankų plovimas

Rankų plovimas – Kodėl? Kada?

Kodėl? 

    • Siekiant išlaikyti aukštus maisto švaros standartus, kad darbuotojas netaptų maisto užteršimo šaltiniu.

Kada? 

    • Prieš pradedant darbą.
    • Darbo metu.
    • Pabaigus darbą.

Prieš pradedant darbą:

  • atėjus į darbą
  • įėjus į darbo zoną
  • prieš pradedant dirbti su maistu

Tarp:

  • Darbo su  žaliaviniu maistu ir jau apdorotu maistu
  • tarp darbų skirtingose zonose

Po:

    • pasinaudojus tualetu
    • kosint, čiaudint, išpūtus nosį ar išvalius nosį
    • žaliavinio maisto tvarkymo (ypatingai žalios mėsos, paukštienos, kiaušinių);
    • atliekų, šiukšlių tvarkymo;
    • kontakto su gyvūnais ar gyvūnų ekskrementais;
    • kontakto su cheminėmis medžiagomis
    • valymo procedūrų
    • ar tiesiog kada vizualiai purvinos
    • nešvarios taros, paviršių lietimo, 
    • palietus veidą, nosį, plaukus ir t.t. 

Rankų plovimas

Pagrindinės sąlygos ir priemonės rankų higienai atlikti :

1 elementas: tekantis šiltas ir šaltas vanduo, atitinkantis geriamojo vandens kokybės reikalavimus

2 elementas: skystas muilas

3 elementas: vienkartiniai rankšluosčiai

Rankų plovimo technika:

  1. rankas atidenti iki dilbių vidurio
  2. rankas sudrėkinam vandeniu
  3. užpilam apie 3 ml skysto muilo
  4. trinam rankas žemiau nurodytais būdais:
  5. nuplaunam išmuiluotas rankas po teknčiu vandeniu, vanduo turi tekėti nuo riešo pirštų link.
  6. rankas nusausinkite vienkartiniu rankšluosčiu ar servetėle. Jei vandens čiaupai užsukami ranka, juos užsukite su panaudotu vienkartiniu rankšluosiu arba servetėle.
  7. panaudotą rankšluostį ar servėlelę išmeskite į šiukšledėžę.

Personalo rankos yra vienas svarbiausių rizikos veiksnių pernešant mikroorganizmus!!! 

Tik tinkama rankų higiena gali užkirsti kelią mikroorganizmų plitimui!!!