Rankų plovimas – Kodėl? Kada?
Kodėl?
-
- Siekiant išlaikyti aukštus maisto švaros standartus, kad darbuotojas netaptų maisto užteršimo šaltiniu.
Kada?
-
- Prieš pradedant darbą.
- Darbo metu.
- Pabaigus darbą.
Prieš pradedant darbą:
- atėjus į darbą
- įėjus į darbo zoną
- prieš pradedant dirbti su maistu
Tarp:
- Darbo su žaliaviniu maistu ir jau apdorotu maistu
- tarp darbų skirtingose zonose
Po:
-
- pasinaudojus tualetu
- kosint, čiaudint, išpūtus nosį ar išvalius nosį
- žaliavinio maisto tvarkymo (ypatingai žalios mėsos, paukštienos, kiaušinių);
- atliekų, šiukšlių tvarkymo;
- kontakto su gyvūnais ar gyvūnų ekskrementais;
- kontakto su cheminėmis medžiagomis
- valymo procedūrų
- ar tiesiog kada vizualiai purvinos
- nešvarios taros, paviršių lietimo,
- palietus veidą, nosį, plaukus ir t.t.
Rankų plovimas
Pagrindinės sąlygos ir priemonės rankų higienai atlikti :
1 elementas: tekantis šiltas ir šaltas vanduo, atitinkantis geriamojo vandens kokybės reikalavimus
2 elementas: skystas muilas
3 elementas: vienkartiniai rankšluosčiai
Rankų plovimo technika:
- rankas atidenti iki dilbių vidurio
- rankas sudrėkinam vandeniu
- užpilam apie 3 ml skysto muilo
- trinam rankas žemiau nurodytais būdais:
- nuplaunam išmuiluotas rankas po teknčiu vandeniu, vanduo turi tekėti nuo riešo pirštų link.
- rankas nusausinkite vienkartiniu rankšluosčiu ar servetėle. Jei vandens čiaupai užsukami ranka, juos užsukite su panaudotu vienkartiniu rankšluosiu arba servetėle.
- panaudotą rankšluostį ar servėlelę išmeskite į šiukšledėžę.
Personalo rankos yra vienas svarbiausių rizikos veiksnių pernešant mikroorganizmus!!!
Tik tinkama rankų higiena gali užkirsti kelią mikroorganizmų plitimui!!!