Skip to main content

Technologiniai procesai

Kai maisto produktai suvokiami kaip sudėtingos maisto struktūros ar matricos, pasirenkami ir taikomi technologiniai procesai turėtų padėti išsaugoti maisto struktūrą ir (arba) optimizuoti jo maistinę vertę. 

Deja, augalinei ir gyvūninei žaliavai dažnai taikomi intensyvūs ir ekstremalūs technologiniai procesai.

Jie paprastai ignoruoja fiziologinę maisto sudedamųjų dalių sąveiką, (sotumą, maistinių medžiagų išsiskyrimo greitį virškinimo trakte), o tai daro įtaką biologiniam prieinamumui ir biologiniam naudingumui. 

Abu jie ypač svarbūs savo poveikiu sveikatai.

Rezultatas – išgryninti ir rafinuoti maisto komponentai ir maisto produktai.

Technologiniai procesai – grūdų perdirbimas 

Grūdai yra geriausias maisto produktų grupės, praradusios visą (arba beveik visą) gerąjį sveikatos potencialą, pavyzdys 

Sveikas kviečio grūdas turi > 30 galimų antioksidantų, kurių kiekvienas turi specifinį antioksidanto veikimo būdą. 

Jų prasta maistinė vertė atsiranda dėl rafinavimo, matricos suskaldymo frakcionuojant, taikant drastiškus ekstruzijos procesus.

Rezultatas – produktas, praradęs daug skaidulinių, daugybę apsauginių biologiškai aktyvių fitocheminių medžiagų, turintis daug greitai virškinamo krakmolo ir baltymų, kurie lemia prastą maistinę vertę.

Iš tokių grūdų pagaminti produktai, į juos pridėjus mikroelementų arba fitocheminių medžiagų (prarastų rafinavimo metu) ir (arba) specialių grūdų rūšių pasirinkimas – tik trumpalaikis neracionalus sprendimas. 

Ateityje pirmumas turėtų būti teikiamas mažiau drastiškų technologijų taikymui: 

minimalus rafinavimas (gaminant daugelį rūšių miltų), biotechnologijų taikymas (tešlos fermentavimas), daiginimas ir pan. 

Todėl sąvoka “minimalus perdirbimas”, ir jo taikymas galėtų būti geras kompromisas tarp itin rafinuotų pramoninių maisto produktų ir (arba) maisto papildų bei natūralių maisto produktų, kurie ne visada yra valgomi visiškai neapdorotoje formoje (pvz., ankštiniai, javai, daržovės).

Dar Hipokratas buvo pasakęs, kad išlaidos žmonių ligoms ir jų gydymui yra žymiai didesnės nei pastangos išlikti sveikiems ir darbingiems socialine ir ekonomine prasme. 

Taigi, būkime ir likime sveiki 

Tačiau 

Valgymas gali išlikti ir vienu iš gyvenimo malonumų, tik reikia gebėti tinkamai pasirinkti, ar ne?