5.1. Maisto pristatymas ir tiekėjų pasirinkimas. 4:17

Maisto pristatymas ir tiekėjų pasirinkimas

Siekiant tinkamai užtikrinti gaminamo maisto saugą, viešojo maitinimo įmonė turi pasirinkti patikimus žaliavų ir gaminių tiekėjus.  

Reikalavimai tiekėjui:

  • Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos išduotas leidimą vykdyti veiklą.
  • Sutarties sąlygų laikymasis
  • Tinkamas maisto produktų transportavimas

  Maisto žaliavų tikrinimas priėmimo metu 

  • Transportavimo pakuotės turi būti  sandarios.
  • Švarios, be purvo ir dulkių, neturi būti kenkėjų, vabzdžių ar jų buvimo pėdsakų.
  • Etiketėje nurodytas galiojantis maisto žaliavos tinkamumo vartoti terminas .
  • Maisto žaliavų kvapas ir išvaizda transportavimo metu nepakitęs.
  • Greitai gendančių maisto produktų transportavimo temperatūra turi atitikti gamintojo ar teisės aktuose nurodytą temperatūrą.
  • Jei kyla abejonių dėl transportavimo temperatūros, ji išmatuojama produkto viduje arba tarp produktų.
  • Maisto produktų priėmimo metu nustačius pažeidimus nepriimami, o apie tai raštu arba telefonu informuojamas tiekėjas.
  • Jeigu tokie produktai jau buvo priimti, jie pažymi užrašu „Sulaikyti“ ir utilizuojami arba grąžinami utilizuoti tiekėjui .
  • Kiekvieną kartą priimant greitai gendančius maisto produktus, nėra būtina pildyti žurnalą, jeigu įmonėje lieka lydimieji dokumentai, sąskaitos faktūros arba kita informacija, dubliuojanti lydimuose dokumentuose esančią informaciją.
  • Žurnalas kuriame žymimi neatitikimai, pildomas tik tuo atveju, kai pažeista pakuotė, pasibaigęs tinkamumo vartoti terminas, netinkama transportavimo temperatūra.

  Maisto produktų ir  žaliavų laikymas

  • Maisto žaliavos, pakavimo medžiagos ir viešojo maitinimo patiekalų pusgaminiai ar pagaminti patiekalai turi būti laikomi tinkamai įrengtose patalpose, kuriose yra tinkamas apšvietimas ir ventiliacijos sistema .
  • Skirtingų rūšių maistas (mėsa, žuvis, vaisiai, daržovės, duonos gaminiai, pieno produktai, neperdirbti ir perdirbti maisto produktai ir kt.) laikomi atskirti vienas nuo kito.
  • Sandėliuose maisto žaliava laikoma ant padėklų arba dedama į lentynas ar į šaldymo įrenginius.
  • Maisto žaliavos, pakavimo medžiagos negali būti dedamos ant grindų.
  • Visi šaldymo ir šilumą palaikantys įrenginiai bei šaldymo patalpos turi būti sunumeruoti. Jų temperatūra turi būti reguliariai stebima ir registruojama maisto žaliavų laikymo žurnale.

Rekomenduojami laikymo terminai (jeigu gamintojas nenurodo kitaip)