Sterilizacija

Sterilizacija – visiškas visų mikroorganizmų  ir jų sporų sunaikinimas medžiagoje arba – objekto paviršiuje.

Sterilizavimo metodai skirstomi į

  • Fizikinius
  • Cheminius

Dažniausiai naudojami fizikiniai sterilizavimo metodai yra karštis (nudeginimas liepsna, drėgnas karštis (garai), sausas karštis), filtravimas, ultravioletinė spinduliuotė, jonizuojamoji radiacija

Nudeginimas liepsnoje – paprastas ir efektyvus sterilizavimo metodas.

Drėgnas karštis – efektyviai naikina  virusus, prokariotus ir grybelius. Sausu karščiu – sterilizuojami objektai, jautrūs drėgnam karščiui: tokie kaip milteliai, vazelinas ir aštrūs instrumentai, stikliniai indai, pipetės, mėgintuvėliai, stikliniai švirkštai

Maisto pramonėje rekomenduojama kaitinti produktus iki temperatūra viduje pasieks 72 laipsnius

Dažniausia naudojami cheminiai sterilizavimo metodai – cheminių medžiagų tirpalai ir dujos

Cheminiam sterilizavimui vartojamos mikrobocidiškai ir sporocidiškai veikiančios cheminės medžiagos: įvairios koncentracijos tirpalai ir dujos (lakios cheminės medždiagos).

Sterilumo kontrolė

Po sterilizacijos būtinai reikia patikrinti,ar sterilizuoti objektai yra sterilūs. Tam tikslui naudojami įvairūs indikatoriai.