Sterilizacija
Sterilizacija – visiškas visų mikroorganizmų ir jų sporų sunaikinimas medžiagoje arba – objekto paviršiuje.
Sterilizavimo metodai skirstomi į
- Fizikinius
- Cheminius
Dažniausiai naudojami fizikiniai sterilizavimo metodai yra karštis (nudeginimas liepsna, drėgnas karštis (garai), sausas karštis), filtravimas, ultravioletinė spinduliuotė, jonizuojamoji radiacija
Nudeginimas liepsnoje – paprastas ir efektyvus sterilizavimo metodas.
Drėgnas karštis – efektyviai naikina virusus, prokariotus ir grybelius. Sausu karščiu – sterilizuojami objektai, jautrūs drėgnam karščiui: tokie kaip milteliai, vazelinas ir aštrūs instrumentai, stikliniai indai, pipetės, mėgintuvėliai, stikliniai švirkštai
Maisto pramonėje rekomenduojama kaitinti produktus iki temperatūra viduje pasieks 72 laipsnius
Dažniausia naudojami cheminiai sterilizavimo metodai – cheminių medžiagų tirpalai ir dujos
Cheminiam sterilizavimui vartojamos mikrobocidiškai ir sporocidiškai veikiančios cheminės medžiagos: įvairios koncentracijos tirpalai ir dujos (lakios cheminės medždiagos).
Sterilumo kontrolė
Po sterilizacijos būtinai reikia patikrinti,ar sterilizuoti objektai yra sterilūs. Tam tikslui naudojami įvairūs indikatoriai.