Paprasti įpročiai, kurie padės gyventi tvariau ir taupiau
Jungtinių Tautų 2021 m. pateiktais duomenimis, beveik trečdalis viso pasaulyje pagaminto maisto yra iššvaistoma – prarandama arba išmetama. Nuostoliai dėl tokio maisto švaistymo siekia beveik 647 mlrd. Eur per metus. Kasmet Europos Sąjungoje išmetama 88 mln. tonų maisto.
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, kiekvienas Lietuvos gyventojas kasmet išmeta apie 60 kg maisto, kuris yra dar tinkamas vartoti. Visais atvejais daugiausia maisto iššvaistoma privačiuose namų ūkiuose.
Artėjant Europos sveikos mitybos dienai, Vilniaus visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ specialistai pataria, kaip būti draugiškiems gamtai ir sutaupyti. Išsiugdę kelis paprastus įpročius, gyvensite ne tik tvariau, bet ir taupiau.
- Iš anksto planuokite, ką valgysite ateinančią savaitę. Eikite apsipirkti su sąrašu ir stenkitės nenukrypti nuo jo.
- Jei į darbą maistą nešatės pagamintą iš namų ar perkate restorane, naudokite savo atsineštą daugkartinę tarą, geriausia – stiklinę.
- Jei gaminate maistą namie, nuo pietų patiekalo gaminimo likusius produktus galite panaudoti pasigamindami užkandžių – bulvių ar obuolių žievelių traškučių, daržovių ir/ar mėsos gabalėlių/kaulų sultinio ir pan. Ekologiškai užaugintų vaisių ir daržovių žievelėse – didžiausia organizmui naudingų medžiagų koncentracija.
- Sekančiai savaitei planuokite pietų patiekalus atsižvelgdami į tai, kas dar yra likę šaldytuve, ką galite panaudoti gamindami.
- Vakarykštės dienos pietų likučius dėkite į šaldytuvą ir naudokite kaip pavakarius arba kaip kitos dienos priešpiečius. Naują skonį tam pačiam maistui suteiksite užbėrę prieskoninių žolelių.
- Po pietų likusius nešvarius indus biure ar namie plaukite ne kiekvienas savo individualiai, o bendrai indaplovėje. Pripildykite ją pilną, nustatykite Eco plovimo režimą.
- Ant šaldytuvo durelių laikykite sąrašą, kas yra šaldytuve ir kiek laiko ten gali būti. Visada laiku suvartokite šaldytuve likusį jau pagamintą maistą.
- Likusį nesuvalgytą maistą ir maisto atliekas kompostuokite. Juo vėliau patręšite daržą ar sodą.