Asmens higiena

Kontrolės rezultatai

  • Nesilaikoma higienos reikalavimų,
  • Darbuotojai neišklausę higienos įgūdžių kurso,
  • Naudojamas netinkamas inventorius,
  • Netinkamai vedami savikontrolės žurnalai,
  • Vartotojams nepateikiama informacija apie patiekaluose esančius alergijas ir netoleravimą sukeliančius produktus.

VMVT  2019 m.  lapkričio mėnesį vykdė akciją, kurios metu įvairių miestų ir rajonų restoranuose, kavinėse, užkandinėse buvo tikrinama darbuotojų asmens higiena, imami mėginiai nuo darbuotojų rankų, vertinta, ar nedėvimi žiedai, ar švarūs drabužiai, pakanka priemonių rankoms plauti, personalas pasitikrinęs sveikatą ir t.t.

Patikrinus 64 viešojo maitinimo įmones, 24 įmonių darbuotojų rankų plovinių mėginiuose aptikta bakterijų Escherichia coli  ir Staphylococcus aureus.

Tyrimų metu nustatyta, kad:

  • 13 proc. visų nuo rankų tirtų plovinių buvo aptiktos S. aureus,
  • 5 proc. – fekalinį užteršimą parodančios E.coli, o
  • 3 proc. – E. coli ir S. aureus, todėl tokių virtuvės darbuotojų asmens higiena vertinta nepatenkinamai.
  • Šiose įmonėse neveikė asmens higienos savikontrolės sistemos.

Iš viso buvo įvertinta 187 viešojo maitinimo įmonių darbuotojų rankų mikrobiologinė tarša.

Trijose viešojo maitinimo įmonėse bakterijos aptiktos ant visų maistą tvarkiusių darbuotojų rankų.

Susumavus bendrus tyrimų rezultatus, nepatenkinami mėginių atsakymai nustatyti 40 darbuotojų, tai sudarė 21 proc. nuo visų patikrintų darbuotojų.

Personalo atsakomybė

  • Visi maisto pramonės darbuotojai PRIVALO griežtai laikytis asmens higienos ir įstatyminės bazės.
  • Kiekvienas darbuotojas nesilaikydamas higienos gali lengvai pernešti mikroorganizmus ant maisto ko pasekoje galimi įvairūs infekciniai susirgimai, maisto sugedimas ir nuostoliai įmonei.
  • Visi maistą tvarkantys darbuotojai, prieš pradėdami dirbti, o vėliau periodiškai, turi pasitikrinti sveikatą ir turėti asmens medicinos knygelę.
  • Maistą tvarkantys darbuotojai turi turėti Sveikatos žinių ir įgūdžių atestavimo pažymėjimą.
  • Susirgus ir esant bent vienam iš šių simptomų: viduriavimui, vėmimui, geltai, karščiavimui, gerklės skausmui su pakilusia temperatūra, atsiradus išskyroms iš nosies, esant atvirai žaizdai draudžiama dirbti maisto tvarkymo vietose.

Visiems dirbantiems maisto pramonėje labai svarbu laikytis ne tik asmens bet ir drabužių higienos,  taip pat jei prisiminsime idealią bakterijų veisimuisi tinkančia temperatūrą tai matysime, kad žmogaus kūno temperatūra yra 36,6 laipsniai ir tai puiki temperatūra veistis bakterijoms.

Visi maisto tvarkymo zonoje dirbantys asmenys turi:

  • laikytis – asmens higienos ir dėvėti tinkamus, švarius, ir kur reikalinga, apsauginius drabužius.

Reglamentas Nr.852

  • Dirbant su nepakuotu, be šiluminio apdorojimo ar plovimo skirtu vartoti maistu, darbuotojai privalo kruopščiai plautis ir (ar) dezinfekuoti rankas.

HN 15:2005

Kodėl? 

  • Siekiant išlaikyti aukštus maisto švaros standartus, kad darbuotojas netaptų maisto taršos šaltiniu.

Kada? 

  • prieš pradedant darbą,
  • darbo metu,
  • pabaigus darbą.

Prieš pradedant darbą:

  • atėjus į darbą,
  • įėjus į darbo zoną,
  • prieš pradedant dirbti su maistu.

Tarp:

  • darbo su žaliaviniu maistu ir jau apdorotu maistu,
  • darbų skirtingose zonose.

Po:

  • pasinaudojus tualetu,
  • kosint, čiaudint, išpūtus nosį ar išvalius nosį,
  • žaliavinio maisto tvarkymo (ypatingai žalios mėsos, paukštienos, kiaušinių),
  • atliekų, šiukšlių tvarkymo,
  • kontakto su gyvūnais ar gyvūnų ekskrementais,
  • kontakto su cheminėmis medžiagomis,
  • valymo procedūrų,
  • ar tiesiog kada vizualiai purvinos,
  • nešvarios taros, paviršių lietimo,
  • palietus veidą, nosį, plaukus ir t.t..

Rankų plovimas:

  • Rankų plovimas vien vandeniu nėra efektyvus – vanduo negali pašalinti tokių nešvarumų sudėtinių dalių kaip riebalai, aliejai ar baltymai. Šiltu, muiluotu vandeniu nuo rankų efektyviau pašalinami nešvarumai. Labai svarbu skirti didesnį dėmesį rankų trynimui ir laikui skirtam rankoms plauti.
  • Plaunant rankas, jos sudrėkinamos vandeniu ir išmuilinamos, trinamos viena į kitą iš visų pusių apie 15 – 20 sekundžių.
  • Dažniausiai nepakankamai gerai plaunamos šios sritys: delno vidinio paviršiaus vidurys, pirštų galiukai ir panagės, nykščio pagrindas, tarpupirščiai, šioms sritims reikia skirti didesnį dėmesį.
  • Nuplautos švarios rankos turėtų būti šluostomos sausa popierine servetėle, bet ne į darbo drabužį ar medvilninius rankšluosčius, kurie dažniausiai skirti bendram naudojimui.
  • Laikrodžiai ir žiedai sumažina rankų plovimo efektyvumą.

Pagrindinės sąlygos ir priemonės rankų higienai atlikti 

  1. Tekantis šiltas ir šaltas vanduo, atitinkantis geriamojo vandens kokybės reikalavimus,
  2. Skystas muilas,
  3. Vienkartiniai rankšluosčiai arba džiovintuvas.

Rankų plovimo technika:

  1. Rankų plaštakos ir riešai sudrėkinami vėsiu vandeniu;
  2. Naudojamas skystas muilas;
  3. Kruopščiai, 15-20 sek. rankos muiluojamos trinamaisiais ir sukamaisiais judesiais, ypač riešai,
    tarpupirščiai, pirštų galiukai, nagai, nykščiai;
  4. Muiluotos rankos nuplaunamos tekančio vandens srove. Vanduo turi tekėti nuo riešo pirštų link;
  5. Nuplautos rankos nusausinamos vienkartiniu popieriniu rankšluosčiu ar servetėle;
  6. Vandens čiaupas užsukamas su panaudotu vienkartiniu rankšluosčiu ar servetėle, kuri išmetama į
    šiukšlių dėžę.

Personalo rankos yra vienas svarbiausių rizikos veiksnių pernešant mikroorganizmus!!!

Tik tinkama rankų higiena gali užkirsti kelią mikroorganizmų plitimui!!!

Darbo rūbus reikėtų dėvėti:

  • Tik darbo vietoje ir visą darbo laiką.
  • Darbo drabužiai turi būti sukomplektuoti ir švarūs; jei išsitepė, turi būti pakeisti.
  • Darbo drabužiai turi būti nesuplyšę, nesusegti žiogeliais, kišenėse neturi būti pašalinių daiktų.
  • Darbo drabužiai turi būti tik asmeniniai. Drabužiais negali būti dalijimąsi tarpusavyje.
  • Vienam darbuotojui skiriami mažiausiai 3 drabužių komplektai.
  • Maisto gamybos srityje dirbančių asmenų darbo drabužių komplektą sudaro: chalatas arba švarkas ir kelnės; kepuraitė arba galvos apdangalas; prijuostė; avalynė; pirštinės.
  • Darbuotojai, naudojantys plovimo ir dezinfekcijos medžiagas bei plaunantys indus, privalo turėti vandeniui nelaidžią prijuostę ir gumines pirštines, kurios laikomos atskirai nuo kitų darbo drabužių.
  • Tualetams valyti turi būti skiriamas atskiras chalatas ir pirštinės.
  • Darbo drabužiai turi būti laikomi atskirai nuo asmeninių drabužių.

Asmens higiena:

  • Darbuotojai neturi kvepėti intensyviais kvapais.
  • Visų darbuotojų visi papuošalai turi būti nuimti (laikrodžiai, žiedai).
  • Visų darbuotojų nagai turi būti sveiki ir tik natūralūs, trumpai nukirpti, nelakuoti. Dirbtiniai nagai neleidžiami.
  • Neleidžiamos dirbtinės blakstienos.
  • Visų darbuotojų rankų oda turi būti: sveika, nedidelės rankų žaizdelės užklijuojamos ryškiu pleistru ir turi būti dirbama tik su pirštinėmis.

Plaukų priežiūra:

  • Plaukai turi būti švarūs.
  • Susirišti ir pilnai paslėpti, naudojant tinkamą gaubtuvą arba kepurę.
  • Šukuoti plaukus galima tik išėjus iš darbo vietos.

Tam tikri personalo įpročiai taip pat gali tapti taršos priežastimi

  • Rūkymas – negalima rūkyti maisto ruošimo vietoje arba su darbo rūbais. Bet koks rankų prisilietimas prie burnos gali rankas užteršti bakterijomis, nes jų burnoje yra labai daug. Taip pat pelenai gali nukristi ir patekti į maistą. Rūkymas taip pat gali sukelti kosulį.
  • Įpročiai: nosies, ausų krapštymas gali rankas užteršti bakterijomis.
  • Nagų kramtymas ar spjaudymasis. Gali užteršti tiek maistą, tiek rankas ir tapti kryžminės taršos šaltiniu.
  • Naudokite kaukes jei sergate kvėpavimo takų ligomis.
  • Reiktų vengti kosėti, ir čiaudėti virš maisto.
  • Draudžiama valytis nosį, akis ar ausis darbo vietoje.

Neleidžiama tvarkyti maisto bei įeiti į bet kokią maisto tvarkymo zoną, jeigu turite infekcinių žaizdų, odos uždegimų, ar opų, viduriuojate, vemiate ar atsirado pilvo skausmai. Į darbą galite sugrįžti praėjus mažiausiai 48 val. po paskutinio viduriavimo.

Minėtų simptomų turintis ir maisto versle dirbantis asmuo, kuris greičiausiai turės kontaktų su maistu, turi nedelsdamas pranešti maisto verslo operatoriui apie ligą ar simptomus ir, jeigu įmanoma, jų priežastis.

Reglamentas Nr.852

Draudžiama:

  • Nešioti papuošalus, tokius kaip žiedai, apyrankės, pakabukai ar laikrodžiai.
  • Rūkyti ir kramtyti gumą.
  • Liesti maisto produktus.
  • Dirbti su maisto produktais jei jūs neturite tinkamo tvarsčio ant žaizdos ir pirštinių.
  • Kosėti, čiaudėti ir kalbėti virš maisto.
  • Taip pat draudžiama ragauti maistą su pirštu.

Išvados

  • Visada dėvėkite švarius drabužius.
  • Kuo dažniau plaukite rankas.
  • Nenešiokite papuošalų, nagai visuomet turi būti sutvarkyti.
  • Dirbkite tik su pridengtais plaukais.
  • Jei yra pažeista rankų oda ar žaizda ją ryškiai užklijuokite ir dėvėkite pirštines.
  • Jei jaučiate užkrečiamos ligos simptomus – informuojate atsakingą asmenį.
  • Nerūkykite ir nevalgykite darbo vietoje.
  • Jei sirgote infekcine liga, viduriavote ar vėmėte galite grįžti į darbą ne anksčiau kaip po 48 valandų.

Ar žinojote?

  • Jei nesugebėsite laikytis asmeninės higienos, tai rizikuojate tiek vartotojų, tiek darbuotojų sveikata.
  • Ant vieno kvadratinio centimetro odos yra 8 milijonai bakterijų.
  • Tiesiog plaunant rankas vandeniu perpus sumažėja mikrobų, platinančių įvairias ligas.
  • Plaunant rankas su muilu pašalinam 95% patogeninių bakterijų ir virusų.