Mikroorganizmai

Mikroorganizmai (graik., mikros – mažas)

Tai akimi nematomi, tik pro mikroskopą įžiūrimi, dažniausia vienaląsčiai organizmai. Pvz.: bakterijos, grybeliai, mikroskopiniai pirmuonys.

Virusai ir prionai nelaikomi gyvais organizmais, tačiau dažnai priskiriami prie mikroorganizmų.

Mikroorganizmai paplitę beveik visose planetos aplinkose: ore, vandenyje, dirvoje, augaluose ir gyvūnuose.

Dalis jų yra labai svarbūs įvairiuose biocheminiuose procesuose, kai kurie yra patogenai.

Mikroorganizmai – tai gyvos ląstelės, kurios maitinasi, kvėpuoja, dauginasi.

Patekę į tinkamą aplinką jie ima nepaprastai greitai veistis.

Tačiau jiems daugintis reikia tam tikrų sąlygų – palankios temperatūros, maisto ir drėgmės.

Vieniems reikia deguomies (juos vadiname aerobiniais), kiti (anaerobiniai) vystosi visai be deguonies.

Pvz.: pelėsiai dauginasi ten kur yra pakankamai deguonies, o pieno rūgšties bakterijos veisiasi visai be oro

Mikroorganizmų reikšmė

Biotechnologijoje – duonos gaminių, sūrio, alaus, vyno, fermentų gamyba

Medicinoje – pagrindiniai ligų kaltininkai

Mikroorganizmų reikšmė

Patogeniškumas tai mikroorganizmų savybė, pasireiškianti potencionaliu sugebėjimu sukelti kliniškai pasireiškiančią infekcinę ligą.

Monopatogeniniai mikroorganizmai sukelia tik vieną ligą vienai rūšiai (pvz.,raupsų mikobakterijos sukelia ligą tik žmonėms).

Polipatogeniški mikroorganizmai gali sukelti ligą ne vienai rūšiai (pvz., sukelia ligą ir žmonėm, ir gyvūnam).