Требования к меню

Valgiaraštis – patiekiamų dienos maisto produktų ir patiekalų sąrašas.

  • Bendrojo ugdymo mokyklose kasdien turi būti organizuojami pietūs, kurių metu turi būti sudarytos sąlygos vaikams pavalgyti šilto maisto.
  • Šiltas maistas – maistas, patiekiamas kaip karštas patiekalas, iki patiekimo vartoti laikomas ne žemesnėje kaip +68° C temperatūroje.

Valgiaraščiai sudaromi dviems amžiaus grupėms:

  • 6-10 metų,
  • 11 metų ir vyresnio amžiaus.

Jeigu nėra galimybės sudaryti valgiaraščius abiems amžiaus grupėms, sudaromas vienas valgiaraštis pagal 11 metų ir vyresnio amžiaus mokinių maistinių medžiagų fiziologinius poreikius, išskyrus pradines mokyklas.

  • Valgiaraščiai sudaromi ne trumpesniam kaip 15 dienų laikotarpiui. 
  • Vaikai turi būti maitinami ne rečiau kaip kas 3,5 val. 
  • Valgiaraščių paros energinė ir maistinė vertė gali nukrypti nuo normos iki dešimt procentų, o 15 dienų energinės ir maistinės vertės nuokrypio vidurkis – iki penkių procentų. 

Vaikų maitinimui ikimokyklinėse ir (ar) priešmokyklinėse ugdymo įstaigose draudžiamos šios maisto produktų grupės:

  • bulvių, kukurūzų ar kitokie traškučiai, kiti riebaluose virti, skrudinti ar spraginti gaminiai; 
  • saldainiai, šokoladas ir šokolado gaminiai; konditerijos gaminiai su glajumi, glaistu, šokoladu ar kremu; 
  • sūrūs gaminiai (kuriuose druskos daugiau kaip 1 g/100 g; sūryje ir mėsos gaminiuose – daugiau kaip 1,7 g/100 g); 
  • maisto produktai ir kramtomoji guma su maisto priedais (SAM Tvarkos aprašo 3 priede); 
  • gėrimai, kurių sudėtyje pridėtinio cukraus daugiau kaip 5 g/100 g; 
  • gazuoti gėrimai, energiniai gėrimai, kisieliai; 
  • gėrimai ir maisto produktai, pagaminti iš (arba kurių sudėtyje yra) kavamedžio pupelių kavos ar jų ekstrakto, cikorijos, gilių, taip pat grūdų gėrimai (kavos pakaitalai); 
  • sultinių, padažų koncentratai; 
  • rūkyta žuvis; konservuoti mėsos ir žuvies gaminiai (jie leidžiami bendrojo ugdymo įstaigose organizuojamų vasaros stovyklų metu ar sudarant maisto paketus į namus), nepramoninės gamybos konservuoti gaminiai; 
  • žlėgtainiai, mechaniškai atskirta mėsa ir jos gaminiai, subproduktai ir jų gaminiai (išskyrus liežuvius ir kepenis); 
  • maisto papildai; 
  • maistas, pagamintas iš genetiškai modifikuotų organizmų, arba maistas, į kurio sudėtį įeina GMO; 
  • maisto produktai, neatitinkantys SAM Tvarkos aprašo 4 priede nustatytų kokybės reikalavimų; 
  • maisto produktai, į kurių sudėtį įeina iš dalies hidrinti augaliniai riebalai,
  • valgomieji ledai, sūreliai su glaistu, džiūvėsėliuose volioti ar džiūvėsėliais pabarstyti kepti mėsos, paukštienos ir žuvies gaminiai.

Šaltais užkandžiais, pvz., bandelėmis, javainiais, sausainiais ir pan., bus galima prekiauti tik gavus raštišką vaikų atstovų pagal įstatymą pritarimą.

Vaikams maitinti rekomenduojami maisto produktai:

  • daržovės, bulvės, vaisiai, uogos ir jų patiekalai; 
  • sultys, išskyrus citrusinių vaisių ir vynuogių (pageidautina šviežiai spaustos); 
  • grūdiniai (duonos gaminiai, kruopų produktai) ir ankštiniai produktai; 
  • pienas ir jo produktai (rauginti pieno gaminiai, po rauginimo termiškai neapdoroti); 
  • nemalta liesa mėsa, liesos mėsos produktai (neužšaldyti); 
  • žuvis ir jos produktai (neužšaldyti); 
  • aliejus; 
  • kiaušiniai; 
  • geriamasis vanduo ir natūralus mineralinis bei šaltinio vanduo (negazuoti). 

Patiekalų gaminimo ir patiekimo reikalavimai

  • patiekiamas maistas turi būti kokybiškas, įvairus ir atitikti saugos reikalavimus; 
  • patiekiamas maistas turi būti gaminamas ir patiekiamas tą pačią kalendorinę dieną. Virtuvėse, kur yra galimybės tik pašildyti maistą, šaldytus pusgaminus ar atvėsintą maistą leidžiama patiekti per 24 valandas kaip šiltą maistą; 
  • kiekvieną dieną turi būti patiekta daržovių ir vaisių, rekomenduotina sezoninių, šviežių. Rekomenduojama, kad vaisiai būtų tiekiami atskiro maitinimo metu; 
  • pietums neturi būti tiekiami konditerijos gaminiai ir medus; 
  • tas pats patiekalas neturi būti tiekiamas dažniau nei kartą per savaitę, išskyrus gėrimus ir užkandžius (reikalavimas netaikomas pritaikyto maitinimo valgiaraščiams); 
  • karštas pietų patiekalas turi būti iš daug baltymų turinčių produktų (mėsa, paukštiena, žuvis, kiaušiniai, ankštiniai, pienas ir pieno produktai) ir angliavandenių turinčių produktų. Su karštu patiekalu turi būti patiekiamos daržovės ar vaisiai arba jų salotos; 
  • rekomenduojama, atsižvelgiant į sezoniškumą keisti patiekalus (pvz., raugintų kopūstų sriubą į šviežių kopūstų sriubą, burokėlių sriubą į šaltibarščius ir pan.);