Maisto sauga: kodėl pakanka vos 2 valandų, kad maistas taptų pavojingas?
Ar žinojote, kad vos per 2 valandas kambario temperatūroje maistas gali tapti pavojingu sveikatai? Bakterijos, tokios kaip Salmonella, E. coli, Listeria, itin sparčiai dauginasi šiltoje aplinkoje, todėl net šviežiai paruoštas maistas tačiau Ilgėliau pabuvęs kambario temperatūroje gali sukelti apsinuodijimą.
Kodėl maistas genda taip greitai?
- Maitui pavojinga temperatūros zona yra: 5–60 °C.
- Palikus maistą šioje temperatūroje ilgiau nei 1–2 valandas, bakterijos pasiekia pradeda greitai daugintis.
Kaip apsisaugoti nuo apsinuodijimo maistu?
1. Greitai atvėsinkite pagamintus patiekalus
- Nedelskite: atvėsinkite maistą ir dėkite į šaldytuvą.
- Per ilgai nelaikykite maisto ar produktų kambario temperatūroje.
2. Tinkamiausios temperatūros
- Šaldytuve: ≤ 4-5 °C
- Šaldiklyje: −18 °C arba žemiau
- Kai reikia Išlaikyti patiekalą šiltą ≥ 60 °C
3. Naudokite sandarius indus
- Uždengti produktus ir patiekalus tai sumažins taršos riziką.
- Atskirtikte neapdorotus produktus su paruoštu maistu.
4. Peršildykite prieš valgant
- Šaldytuve laikytą maistą prieš vartojant būtina peršildyti iki bent 75 °C.
5. Stebėkite kvapą ir išvaizdą
- Net jei maisto galiojimo terminas dar nepasibaigęs, tačiau yra pakitęs kvapas ar spalva – tai jau ženklas, kad maisto valgyti nereikėtų.
Išvada
Vos kelias valandas, laikydami patiekalą netinkamoje temperatūroje galime paversti jį pavojingu. Laikydamiesi maisto saugos taisyklių apsaugosite save ir artimuosius nuo apsinuodijimų.
👉 „Militra“ primena: atsakingas elgesys su maistu – svarbi kasdienės higienos ir sveikatos dalis.