Ligonio maitinimas
- Ligonio maitinimui skiriamas didelis dėmesys.
- Tinkamas maitinimas suteikia ligonio organizmui reikalingų medžiagų, kurios padeda greičiau pasveikti.
- Būtina žinoti kuo, kiek ir kada reikia maitinti ligonį.
Ligonio maitinimo režimas, kurį sudaro leidžiamų vartoti produktų sąrašas, nustatytas valgio kiekis ir valgymo laikas, vadinamas dieta. Dietą skiria gydytojas.
Dieta yra gydymo priemonė kai kurių susirgimų atvejais (skrandžio, opaligės). Kitų susirgimų metu iš dietos išimamos medžiagos kenksmingos ligoniui:
- dieta be druskos (esant inkstų uždegimui)
- dieta be angliavandenių (cukraligės atveju).
Dažniausiai gydytojai skiria vadinamąją individualią dietą, pritaikydami ją, kiek leidžia susirgimas, prie ligonio skonio. Namų sąlygomis tai nesunkiai įgyvendinama.
Ligonio mityba
- Tinkama ligonio mityba praturtinta baltymais, angliavandeniais, mineralais, mikroelementais.
- Maistas kaloringas.
- Pragulos greičiau vystosi, jei ligoniui trūksta vitamino C ir cinko.
- Negerai, kai krenta svoris: prarandamas minkštas poodinis sluoksnis, ir pragulos atsiranda lengviau.
Prieš maitindamas ligonį, slaugantysis būtinai turi nusiplauti ir nuplauti ligonio rankas. Valgydamas ligonis turi būti patogioje padėtyje. Reikia pasirūpinti, kad valgydamas ligonis nematytų tokių daiktų, kurie slopina apetitą (stiklainių su skrepliais, nemalonaus kvapo vaistų ir kt.). Ligonis turi gerai sukramtyti maistą.
Jeigu ligonis gali valgyti mėsą, tai geriau duoti susmulkintą. Pamaitinus, valgio likučius reikia tučtuojau išnešti iš ligonio kambario.